Slik lykkes du med mat på bål
Å lykkes med mat på bål er ikke alltid like enkelt – for hvordan er det best å tenne bålet, og hvilken mat egner seg som bålmat? Her får du noen godt tips til turen.
Utetid og friske turer i skog og mark! Både høst og vår er det fullt mulig å nyte deilig turmat ved bålet, også om du ikke er på godkjent bålplass. Fra 15. september til 15. april er det lov å tenne bål når forholdene tillater det og det ikke er fare for skogbrann.
Uansett om du skal gå langt eller kort, er det både godt og ekstra hyggelig med spisepausen rundt bålet. I tillegg er det en fin måte å motivere de yngste i familien til å bli med på tur.
Dette kan du lage på bålet
Det er nesten bare fantasien og tiden som begrenser hva slags mat du kan lage på bålet. De aller fleste har grillet en pølse eller to. Da er det godt å ha med noen pølsebrød i sekken.
Varme toasts og sandwicher er også enkel og god mat på bål. Gjør toastene klare i aluminiumsfolie hjemme, så kan du varme dem opp på bålet så fort det er klart. Enten direkte i varmen, eller på en bålpanne.
Prøv for eksempel en toast med brie og spekeskinke, med cheddar, chorizo og avokado eller en søt toast med banan og peanøttsmør. Eller hva med en søt og frisk toast med friske blåbær fra høstskogen?
Du trenger ikke mye utstyr for å lage god mat på bålet, men en bålpanne, bålkjele eller bålpinner kan være en god investering. Da kan du enkelt varme opp posesupper eller gryteretter, som du kan servere med godt brød til, og du slipper også å få den brente smaken som kommer av at maten varmes opp direkte i ilden.
Slik tenner du bål
Dersom det er trygt å tenne bål, gjelder det å finne en lun plass der det ikke er mye vegetasjon som kan ta fyr. For å skåne naturen, bør du helst bruke etablerte bålplasser fremfor å etablere nye. Befinner du deg på et svaberg, må du ikke tenne bål – svaberget kan nemlig få sprekker.
Det er lurt å sørge for at det er vann eller snø i nærheten, så du enkelt kan slukke bålet. Legg gjerne steiner eller snø rundt for å hindre at bålet sprer seg.
For å tenne bål, trenger du tørr ved, gjerne furuved, og fyrstikker, samt bjørkenever, opptenningsbriketter eller papir. Stable to vedkubber parallelt, så to parallelt over der, og så videre.
Legg så never, småkvist, papir eller briketter i midten. Tenn på bålet med vinden i ryggen, så slipper du å brenne fingrene dine.
Husk å slukke bålet før du går
Bålet må alltid slukkes helt før du drar fra bålplassen. Selv om omgivelsene rundt er fuktige kan glør overleve mange dager. Pass derfor på at du alltid har nok vann til å slukke bålet med. Og ta selvfølgelig med alt av avfall hjem igjen.
God tur!