Innså hvor gode brød hun kunne kjøpe på KIWI: – Et smakfullt brød gjør meg lykkelig
Brød-entusiasten Erika er opptatt av sunnhet og kvalitet, og ble overrasket da hun fant skikkelig gode brød på KIWI.
– Jeg elsker brød! Et smakfullt brød gjør meg rett og slett lykkelig, utbryter Erika Edvardsson (31).
Hun står med to ulike brød fra Bakerens Utvalgte i hendene og beskriver hvilken følelse hun får av å se og kjenne på den rustikke skorpen gjennom emballasjen.
– Du kan banke på skorpen, og umiddelbart merke at det har vært en fin gjæringsprosess, beskriver hun smilende.
Den 31 år gamle småbarnsmoren er bosatt i turistkommunen Flå i Hallingdal, der hun i det daglige jobber på en fjellrestaurant.
Fra skeptiker til brød-elsker
At hun skulle bli en stor brødentusiast, var på ingen måte en selvfølge. Som svensk innflytter til Norge for ti år siden, ble hun overrasket over hvor mye brød vi nordmenn faktisk spiste i løpet av dagen.
– Når bordet ble dekket med brød og pålegg, tenkte jeg jo at dette ikke er noe man kan spise til lunsj, forteller hun lattermildt.
Nå har hun blitt godt vant til den norske brødkulturen, og spiser gjerne brød til både frokost, lunsj og kvelds.
Brød som gir hjemmebakt-følelsen
På hjemmebane venter mannen Jon, som ofte disker opp med hjemmebakte surdeigsbrød. Det har blitt en stor favoritt hos den lille familien, men det er ikke alltid det blir tid til nybakte brød i en hektisk hverdag.
– Når jeg skal kjøpe brød i butikken, ser jeg derfor etter brød som føles som hjemmelaget. Det skal helst være bra for magen, og ikke føles tungt. Jeg er opptatt av at det skal være både sunt og av god kvalitet, beskriver Erika.
Det første møtet med brød fra Bakerens Utvalgte-serien hadde Erika i høst, da hun skulle kjøpe brød til svigerforeldrene sine.
– Jeg så etter et sunt brød som passer til sorten jeg liker, og da valgte jeg dette. Svigerfaren min fra Australia likte det veldig godt, så norske brød går hjem over hele verden, smiler hun lurt mens hun viser frem et havre- og surdeigsbrød fra Bakehuset.
Det var først etter dette kjøpet at hun innså hvor gode brød hun også kunne kjøpe på KIWI, ikke bare hos bakeren.
– Et brød fra bakeren koster vel rundt 100 kroner nå, derfor er det fint at det finnes like gode alternativer i butikken. Et billigere brød, som fremdeles er bra. Spesielt når man har barn og kanskje ikke har tid til å bake brød hjemme hele tiden, sier hun, som selv har en liten sønn på ett og et halvt år.
Erikas favorittpålegg
Godt brød blir enda bedre med godt pålegg. Erika har noen påleggsfavoritter hun ofte pynter brødskiva med.
– Det går mye i avokado med flaksalt. Peanøttsmør og banan spiser jeg også mye av, gjerne med litt mørk sjokolade på toppen. Det blir som en litt sunnere Snickers-sjokolade, sier hun og strør litt sjokoladeflak over brødskiven.
Erika har de siste fem årene stort sett spist vegansk, med unntak av en liten sjokoladebit i ny og ne.
– Når vi spiser brød hjemme, nyter vi det ofte med olivenolje og flaksalt. Du trenger faktisk ikke noe mer enn det.
Hennes beste tips er å bruke urter på brødskivene, for eksempel basilikum og rosmarin. Det gjør smaken på brødet enda mer spennende.
Få, men gode ingredienser
Det er høyt forbruk av brød hjemme hos Erika, et nytt brød forsvinner som oftest i løpet av en dag.
Hvis du ikke får spist brødet ditt like raskt, tipser hun om at du kan lage krutonger til supper og salater av restene. Og hvis du rister brødet blir det så godt som nytt igjen.
– Det hender for eksempel at jeg lager toast til kveldsmat. Da bruker vi vegansk ost, sopp, olivenolje og salt. Har du bra ingredienser, trenger du ikke så mange for å lage et smakfullt måltid.