Derfor blåser vi ut lysene på bursdagskaka

Gå til hovedinnhold Gå til meny

Derfor blåser vi ut lysene på bursdagskaka

Du får ikke det du ønsker deg til bursdagen uten å blåse ut alle lysene på kaka i ett utpust. Men hvorfor er det slik?

April er den måneden flest har bursdag, og over hele landet serveres deilige bursdagskaker med levende lys. SSBs oversikt viser at nesten en halv million nordmenn har bursdag denne måneden!

Men hvem startet den underlige tradisjonen med lys på bursdagskaken - og hvorfor gjorde de det?

Ingen er helt sikre, men mange hevder at de gamle grekerne var først ute. De plasserte lys på kakene sine for å hedre Artemis, gudinnen for jakt, skog og dyr. Kakene var runde som månen, Artemis’ symbol, og lysene skulle symbolisere månelyset.

Samtidig fraktet røyken fra lysene folkets bønner opp til himmelen, en mulig bakgrunn for dagens tradisjon med å ønske seg noe i det stille før lysene blåses ut. Andre håpet at lysene holdt unna onde ånder.

I Tyskland har de hatt lys på kakene sine i nesten 300 år. Her finner vi også det første skriftlige beviset på fenomenet: Vi skal helt tilbake til mai 1746, da greven Ludwig von Zinzendorf feiret sin ekstravagante bursdag med en kjempestor kake og med lys som representerte hvert år i livet hans.

Tyskerne har også lenge feiret Kinderfest med kakelys, der lyset i midten av kaka har representert «Livets lys» for alle små barn.

Til deg som har bursdag i april: Gratulerer med dagen, kos deg med bursdagskaka og husk å ønske deg noe i det stille når du har blåst ut alle lysene!

Slik bestiller du en Bakehuset-kake

Merk at vi ikke leverer kaker til butikker i Nord-Norge.

  • Bestill på nett:Raskekaker.no kan du bestille kaker som du henter direkte i din KIWI-butikk. På Kakemakeren.no kan du bestille kaker som hentes hos MENY. Klikk deg inn på Kakebestilling.no dersom du vil bestille kake for henting hos SPAR eller EUROSPAR, og på Kakebutikk.no for å hente hos Joker.
  • Bestill og hent i butikk: Når du handler hos KIWIMENYSPAR/EUROSPAR, JokerNærbutikken eller Bunnpris-butikker, kan du bestille kake for henting direkte i butikken (Gjelder ikke butikker i Nord-Norge).
  • Bestill før kl. 12.00 for å hente kaken neste dag - kakebestilling til mandag må gjøres før kl. 12.00 fredag. Ved høytids- og helligdager kan avvikende frister forekomme.
    Kakebrosjyre og bestillingsskjema finner du i butikken! Utvalget ser du også her.
  • Kjøp ferdig i butikk: Det er ikke alltid god tid til planlegging, og vi har i utvalgte butikker et sortiment med 2pk og 8-bits kaker som er klare til feiringen. Dette sortimentet varier opp mot spesielle høytider og merkedager!

 

Kilder

Janet Clarkson: Food History Almanac: Over 1,300 years of World Culinary History, Culture, and Social Influence.

Wikipedia

Relevante produkter

Relevante artikler